افکار سگی و دست و پاگیر
به نام خدا
افکار سگی و دست و پاگیر
افکار دست و پا گیر ، قضاوت ها و محکوم کردن خود یا دیگران هستن یک صحنه دم دستی وجود داره که اونو در بسیاری از فیلم ها دیدین . صحنه ای که در اون ، یک سگ پاچه شلوار کسی را گرفته و اون رو ول نمی کنه . اون فرد سعی می کنه با تکون دادن پاش سگ را دور کنه . اما بی نتیجه است و سگ محکم تر می چسبه . این همون کاری که افکار دست و پا گیر شما انجام می دن پاچه ذهن شما را با دندان تحقیر ، تهدید و سرزنش محکم می گیرن.
قصد نداریم که بگیم قضاوت همیشه مشکل سازه اتفاقا گاهی قضاوت ارزشمنده و از ما محافظت می کنه .ذهن ما هر رویدادی رو که در اطراف خود تجربه کرده باشیم تحت عنوان خوب یا بد دسته بندی می کنه
به این معنا که رویدادهای خوب همان هایی هستن که تاثیر خوبی بر روی ما میذارن و یا بالعکس . این قابلیت به ما کمک می کنه . که در مواجهه با هر رخدادی بتوانیم سریع تصمیم بگیریم که از آن اجتناب کنیم یا به آن نزدیک شویم .همین قایلبت بعضی اوقات خیلی خشن و وحشیانه عمل می کنه .ذهن ما سگ را آزاد می کنه و اون سگ خودمون یا اون کسی که اون رو قضاوت کردیم تکه پاره می کنه و آسیب های جدی روانی بر جا می ذاره . همه ی قضاوت ها از یک منبع سرچشمه می گیرن . منشا اونا این باور که همه چیز باید چنین باشه و چنان نباشه . بسیاری از قضاوت ها ریشه در یک ایده آل ذهنی خاصی دارن و هر چیزی که از اون ایده آل پایین تر باشه زشت نامیده می شه . بعضی از افکار دست و پاگیر ، از قوانین مربوط به رقابت ، سخت کوشی و رفتار پسندیده می شن .هر که این قوانین رو بشکنه شایسته سرزنشه .می توان این افکار دست و پا گیر را تغییر داد .
اولین قدم این که به اونا دقت کنیم وقتی به قضاوت ها توجه می کنیم قدرت اونا کمتر می شه .یک یا چند گام از مراحل زیر را انجام بدین تا دانش شما درباره افکار پاچه گیر بیشتر بشه .
1-هنگام خواندن کتاب یا روزنامه هر جا که قضاوتی انجام دادین ،روی دفترچه با کشیدن خطی علامت بذارین .
2-کسی رو که دوست ندارین یا با او موافق نیستین پیش روی خود مجسم کنین .این شخص می تونه یه چهره سیاسی ،یک عضو بد اخلاق خانواده یا یک رقیب کاری باشه .تمام توجه خود را معطوف به اون شخص کنین و دقت کنین که درباره او چگونه قضاوت می کنین ؟
3-آخرین باری که ناراحت شدین رو به یاد بیارید . ببینید سگی که ذهنتون رو رها می کنه چطور به فردی که در اون موقعیت باعث ناراحتی شما شده حمله می کنه . در این حالت چند دقیقه به قضاوت هایی که می کنین توجه کنین .
4-تصویری از کاری که در گذشته انجام داده و از آن پشیمون شدین در ذهن خودتون بسازید سپس به اون فکر کنین و ببینید ذهن شما با اون چه می کنه ؟ و به شدت قضاوت ها توجه کنین
حالا وقت تامله
-یک رفتار یا یک شخص را تماما قضاوت می کنین ؟
-باید و قوانین یک رفتار پسندیده که زیر بنای قضاوت های شما را تشکیل می ده چیه ؟
-قضاوت های دردناک شما درباره ی خودتون چطور بر احساسات شما تاثیر میذاره ؟
-آیا قضاوت های شما درباره ی دیگران شما رو وادار به عقب نشینی و محافظت از خود می کنه ؟
اکنون سوال اساسی مطرح می شه
از اون جا که نمی توان ذهن را ساکت کرد و قضاوت ها همیشه اتفاق میوفتن ، آیا شما تمایل دارین تا رابطه ی خودتان رو با قضاوت هاتون تغییر بدین ؟و در عین توجه به اونا ، اونا را جدی نگیرین ؟
به شما پیشنهاد می کنیم که تمرین ها را یک بار دیگر مرور کنین .
نویسنده : مژده خواجه پور – الهه طحان