خوشبختی و دلایل آن
به نام خدا
چه چیزایی باعث می شه حال های خوب بیشتر دوام داشته باشه ؟
این مسئله به سه موضوع بر می گرده :
دلایل اجتماعی
دلایل زیستی
دلایل روانی
اینا مواردی هستن که میتونیم راجع به خوشبختی در موردشون حرف بزنیم .
دلایل اجتماعی :
طبیعتا اگه ما در جامعه ای باشیم که آدم ها نسبت به هم احترام و فداکاری داشته باشن و همدیگرو درک کنن ، همین طور اگه در جامعه ای زندگی کنیم که در اون امنیت ، رفاه و ثبات بیشتر باشه ، حال خوب ما دوام بیشتری داره. به خاطر همین با اینکه ما قراره از دیدگاه روانشناختی به این مسئله بپردازیم ، اما این مسئله به این معنا نیستش که جامعه در خوشبختی ما هیچ سهمی نداره و یکسری شعار هایی که می دن ( تو در هر جا که باشی می توانی موفق شوی و خوشبخت باشی ) بسیار افراطیه .
یعنی ما باید توجه داشته باشیم که مسائل اجتماعی و مسائل کلان اقتصادی ، سیاسی و فرهنگی در خوشبختی تک تک ما تاثیر داره .ما نمی تونیم از کسانی که زیر خط فقر هستن و نمی تونن کوچکترین سر پناهی داشته باشن انتظار داشته باشیم که بگه خوشبخته و ما هم بهش بگیم می تونی مهارت داشته باشی و خوشبخت شی، چون مطمئنا بخش بزرگی از زندگی ما مدیون شرایط جامعه س .
جنبه ی زیستی حال خوب :
باید بدونیم که بخش بزرگی از هیجانات ما مدیون عملکرد سیستم عصبی مائه .بنابراین اگه عملکرد سیستم عصبی ما مختل باشه، حتی اگه نگرش های کارآمد و مهارت های زیادیم داشته باشیم، نمیتونیم مسائل را حل و فصل کنیم .مثل این که یه راننده هر چقدرم مهارت داشته باشه اگه سوار یک ماشین پنچر یا بدون بنزین شه ، نمیتونه به مقصد برسه .
بنابراین جنبه ی زیستی خوشحالی و عدم خوشحالی رو هم باید مدنظر قرار بدیم. بعضی افراد به صورت ژنتیکی مستعد افسردگی هستن.در بعضی موردا هم افسردگی به شکلیه که افراد باید دارو مصرف کنن تا درمان بشن.بعضی وقتا شعار های عوام پسند و افراطی داده میشه که میگن : اکر اراده کنین می تونین بر هر نوع افسردگی غلبه کنین .
با اینکه اراده برای حل بسیاری از مسائل لازمه ، اما کافی نیستش و در کنار اون شرایطم باید فراهم باشه .اگر کسی افسردگی ژنتیکی و وراثتی داشته باشه هر چقدر به اون نگرش و مهارت آموزش بدید بدون دارو زمان زیادی از عمرش را در افسردگی می مونه .بنابراین اگر شعار های خوشبختی و موفقیت خیلی افراطی باشن که ما به اون دسته از افرادی که نیاز به مصرف دارو دارن ، پیام بدیم که بدون دارو هم می تونن درمان بشن ، اشتباه بزرگی انجام دادیم و این افراد رو از درمانی که براشون ضروریه محروم میکنیم .بعضی افراد اگه بخوان حال خوب بادوامی رو داشته باشن باید دارو مصرف کنن .
دلایل روانی :
دلایل روانی به دو دسته تقسیم می شن:
۱-دلایل نگرشی
۲-دلایل مهارتی
دلایل نگرشی که مانع خوشبختی می شن به این معنائن که نگاه کلی راجع به زندگی به ما میدن که مانع خوشبختی ما میشن . اضطراب مربوط به امتحان ، دلواپسی این که نکنه هواپیما سقوط کنه، نگرانی برای این که نکنه فرزندم تصادف کنه ….این مسائل اونقدر ما رو نگران می کنه که حتی اگه در بهترین شرایط هم باشیم ، از نظر موقعیت های محیطی نمیتونیم حال خوبی داشته باشیم .اگه نگرش ما این باشه که دنیا جای خطرناکیه یا مردم خطر ناکن ،پس ما دچار اضطراب دائمی می شیم .مهارت های خود آرام سازی مثل ریلکسیشن و تامل بر پدیدار های ذهن – بدن ،خود کنترلی ما رو بالا میبره و برای داشتن حال خوب لازم هستن .چون وقتی ما کنترل خودمون رو از دست می دیم رفتار هایی از خودمون نشون می دیم که باعث تخریب بیشتر می شوه و هزینه ی بیشتری رو در بر میگیره و در نتیجه مشکلات زندگی ما بیشتر میشه .خیلی وقتا همین چرخه های معیوبه که یه مسئله رو در زندگی ما به یک بحران تبدیل می کنه و وقتی اون بحران به وجود میاد، ما فکر می کنیم در حل اون مورد ناتوان هستیم .در حالی که اگه به سه قدم در گذشته برگردیم متوجه می شیم این مسئله اونقدر قدر کوچیک بوده که اگه ما کنترل خودمون رو از دست نمی دادیم و چرخه معیوب ایجاد نمیشد ، مشکلات تا این حد شدید نمیشدن.اگه شما مدیریت خشم ندارین ممکنه یک بحث کوچک تبدیل به یه جدال بزرگ بشه. وقتی چند قدم به عقب برگردیم ،می بینیم که می تونستیم با روش های بهتری برخورد کنیم . کنترل خشم چیزی نیست که با موعظه به دست بیاد و مغز ما برای این که بتوانه قسمت های هیجانی خودش را که خشم و ترس هستن ، کنترل کنه نیاز به تمرین داره..این تمرین ها باید از مهدکودک جز سیستم آموزشی قرار بگیره .تمرین هایی که باعث می شن قسمت های فوقانی مغز تقویت بشه شامله مدیتیشن ، ریلکسیشن ، گوش دادن به موسیقی کلاسیک و …
نویسنده :مژده خواجه پور – الهه طحان