مسائل فردی

لطفا واقع بین باشید

به نام خدا
لطفا واقع بین باشید !
وحشتناک جلوه دادن ، بایدها و نباید ها ، و دلیل تراشی سه روشی هستن که ما ما از طریق اونا به مردم اجازه میدیم که اعصابمون رو به هم بریزن و ما دیگه نتونیم به گونه ای موثر از عهده موقعیت های مشکل سازمون بر بیایم و مستاصل میشیم .در واقع اشخاص و موضوعات اعصاب مارو بهم نمیریزن.شاید اینطوری به نظر برسه اما در واقع اینکه ما درباره اونا چه فکری میکنیم و چه واکنشی نشون میدیم تعیین میکنه که چقد ناراحت میشیم و چطور توی موقعیت های خاص واکنش نشون میدیم.ما خودمون اعصابمون رو به هم میریزیم و میتونیم یاد بگیریم که این کارو انجام ندیم.
خوشبختانه نوع چهارمی از تفکر هم وجود داره که وقتی کسی یا چیزی داره اعصابمونو به هم میزنه میتونیم بهش توجه کنیم.درک این تفکر چهارم ساده ولی عملی کردنش سخته.برای عملی کردن این تفکر به تلاش و تمرین زیادی نیازه.
نوع چهارم تفکر در قالب ترجیحات واقع بینانه میاد . یعنی چی ؟
یعنی از عبارت های زیر استفاده کنیم :
• من میخوام….
• من مایلم……
• من ترجیح میدم…..
• بهتر میشد اگه….

 

لطفا واقع بین باشید

 

الان با بیان یه داستان نتیجه تمام موارد بالا قابل درک میشه.

چن وقتی میشد که پسر پونزده سالم متفاوت شده بود.بیشتر توی خودش بود و به شدت تحریک پذیر شده بود . خسته و حواس پرت بود . در واقع ممکنه برای هر نوجونی این حالت ها پیش بیاد ، اما توی اتاقش مواد مخدر پیدا کردم . اوا قبول نمیکرد که ماله اونه ولی بعدش به شدت عصبانی شد و گفت به هیچ کسی مربوط نیس که داره چی کار میکنه و همه این کارارو میکنن.

تفکر اول وحشتناک انگاریه:
اگه همیشه این کارو ادامه بده چی؟اگه معتاد شده باشه چی؟اگه به خودش آسیب بزنه چی میشه؟اگه دیگه نتونه ترک کنه چی میشه؟

تفکر بعدی باید و نباید سازیه:
چطور جرئت میکنه این کارو انجام بده اونم بعده این همه زحمتایی که براش کشیدم . باید بره کمپ . باید بره زندان . باید از کاراش درس بگیره و عبرت بقیه بشه.باید بیشتر مراقبت می کردم ازش . من پسرمو ناکام کردم.

حالا بعد از این دوتا فکر چه رفتارهای احتمالی انجام میشه؟
حمله و تهدید به بچه . و فریاد سر اونکه تو معتادی ، تو نفرت انگیزی ، چطور تونستی با من همچین کاریو انجام بدی؟جواب اعتماد من اینه؟پول از کجا آوردی؟دزدی میکنی؟ از جلوی چشام دور شو.

تفکر سوم دلیل تراشیه:
این مواد کار تو نیس ، کی مجبورت کرده؟دوسته جدیدته ؟ میدونستم دوسته خوبی نیس . مطمئنم هیچ بچه ای مثله تو نیس .

 

رفتارهای احتمالی دلیل تراشی

 

رفتارهای احتمالی دلیل تراشی:
به شدت سرزنش کردن بچه برای مصرف مواد و مقصر دونستن دوستاش. اجازه ندادن برای دعوت دوستاش به خونه . نگرانی زیاد . تهدید بچه که اگه بازم این اتفاق بیوفته دچار دردسر بزرگی میشی.

تا اینجا تفکرات غلط و رفتارهای احتمالیش رو بررسی کردیم . این رفتار ها به جز اینکه اعصاب خورد کن هستن ، به جز آسیب بیشتر و دردسرهای بعدی نتیجه ای ندارن.ولی حالا با بررسی تفکر آخر و رفتار های احتمالیش میتونیم تصمیمات صحیحی بگیریم و از آسیب های بعدی جلوگیری کنیم.
تفکر آخر ، ترجیحات واقع بینانه احتمالی:
“من به شدت نگران این موضوع هستم . از وقتی متوجه شدم پسرم درگیر مواد شده ، خیلی متعجب شدم .به راحتی میتونم اختیارمو از دست بدم ، ولی اگه این کارو کنم خودم هم مشکل ساز میشم .باید با پسرم در این مورد صحبت کنم و بفهمم چقدر درگیر مواد شده . من میتونم بدون از دست دادن دادن کنترلم به موضوع تسلط پیدا کنم . باید بهش بگم به شدت از کاری که انجام میده متنفرم ولی از خودش نه . ازش میخوام درک کنه که این کار خیلی خطرناک و جدیه.

رفتار های احتمالی بعد از در نظر گرفتن ترجیحات واقع بینانه:
ممکنه به پسرتون بگین: این مشکل جدیه و من میخوام دربارش باهات حرف بزنم. من متاسفم که تو انقدر قضاوت ضعیفی داشتی و همچنین بابت اعتیادت هم متاسفم . من میخوام بدونی که من عاشقت هستم و میخوام در این باره کمکت کنم .
از مدت زمان مصرف مواد ازش میپرسید . ممکنه مناسب هم باشه که بابت این رفتار تنبیه بشه ، ولی تنبیه به عوامل خیلی زیادی بستگی داره.

تلاش جهت بحث در مورد موضوعاتی که از اونا اجتناب میشه ، دشوار.برای اجتناب از دعوا باید به جای وحشتناک انگاری ، باید و نباید ، و دلیل تراشی بهتره از تفکر عاقلانه استفاده کنیم.

نویسنده : مژده خواجه پور – الهه طحان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا