روابط میان فردی

اگر خود واقعی من را بشناسد ، من را ترک می کند.

نقش مهم ارتباط در ایجاد موفقیت و شادی در زندگی انکارناپذیر است. ارتباط موثر و سالم اجازه ساخت روابط عاشقانه و پایدار را به ما میدهد. در طرف دیگر داستان، یعنی نداشتن مهارت های ارتباطی موثر بی شک برآیندی جز روابط ناسالم و ناکارآمد نخواهد داشت. تا الان، عمل و عکس العمل شما به روش هایی بوده که شما احساس حمایت و پشتیبانی  از جانب خودتان کرده اید  در حال حاضر، قدم در راهی گذاشتید که شما را  از الگوهای ارتباطی که به روابطتان آسیب می رساند یا موانعی در مسیر زندگی عاشقانه و سالم و پایدار می سازد  آگاه می کند .

همه واکنش ها و رفتارهای شما بیانگر باورهای شما درباره خودتان است که از داستان زندگی شما  نشات گرفته است ؛ یعنی همان داستان قدیمی و کهنه.

گذشته شما دوره ی زمانی می باشد که در سنین متفاوت از سن  الانِتان قرار داشتید  و ویژگی های شخصیتی تان هم با الان فرق می کرد.

وقت این است  که با یکی از روش های ارتباطی جدید سازگار بشوید  و از روش های احتمالاً ناسالم که داستان قدیمی زندگی را  در ذهن شما زنده نگه می دارد ، دوری کنید .

 

خود افشایی

 

خود افشایی

ممکن  است  تمام دوران بزرگسالی خود را  صرف پنهان کردن نقاط ضعف از دیگران کرده باشید و با آشکار شدن بخشی از خودتان برای فرد دیگر، احساساتی مثل، ترس و شرم در شما تحریک شده و این کار منجر به احساس ناامنی و آسیب پذیری شده. تصور کنید که در حال خودافشایی هستید؛  آن  چیزی که به ذهن شما  خطور میکند و باعث تحریک باورهای شما میشود  می تواند  شامل موارد زیر باشد :

  • اگه خود واقعی من رو بشناسه، منو ترک می کنه.
  • اگه حالت تدافعی نداشته باشم، بی شک به من آسیب می رسونه.
  • اگه درباره خودم باهاش صحبت کنم، منو درک نمی کنه و دیگه دوسم نداره.
  • اگه درباره خود واقعی م باهاش صحبت کنم، به این موضوع فکر میکنم که ارزش دوست داشتن ندارم.
  • اگه خود واقعی منو بشناسه، می فهمه که من به اندازه دیگران ……………… نیستم.

 

حتی اگر این باور ها فعال بشوند به این معنی نیست که می توانید به دیگران آسیب بزنید و یا این که با هر کسی راحت باشید.

الان نگرش شما نسبت به روابطتان چطور می باشد ؟ خودتان  را  چطوری ارزیابی می کنید؟ آیا صمیمی هستید؟ آیا کناره گیری می کنید؟ آیا خود واقعیتان  را  نشان  میدهید  یا برای پشتیبانی و حمایت از خود، خود دروغین را  نشان  میدهید ؟ آیا می توانید خود واقعیتان  را  نشان دهید ؟

واقعیت این است که همه ما ناآگاهانه و به طور مرتب در حال افشای اطلاعات درباره خودمان هستیم. رفتار ما، چهره ما و مسیری که در آن  حرکت می کنیم، همه این ها  اطلاعاتی را فاش می کنند.

در فرایند به اشتراک گذاری بخشی از خود واقعیتان  که به آسانی قابل شناسایی و مشاهده نیست خود آشکار را توسعه دهید. یعنی بخشی از خودتان که برای خودتان و دیگران شناخته شده و نیز بخش پنهان شما که برای خودتان  و دیگران ناشناخته می باشد این بدین معناست که شما به اشتراک گذارنده یا افشا کننده مشاهدات، افکار، احساسات و نیازهایی از خود پنهان خواهید بود که برای دیگران شناخته شده نیست . دایره خود شناخته شده خود را توسعه بدید و دایره پنهان را کوچک تر کنید ، در این صورت احتمال این که در روابطتان  از خودافشایی لذت ببرید بالاست.

 

سه مرحله خودافشایی:

اگر بخواهید در ملاقات اول از همه نقاط تاریک و تجارب دردناک زندگی تعریف کنید ، احتمالاً خودافشایی چندان  موفقیت آمیز نیست. در ادامه به سه گام از خودافشایی می پردازیم تا شانس شما در موفقیت را افزایش پیدا کند .

گام اول: تنها حقایق مربوط به خودتان را  افشا کنید . حقایقی شامل کی، کجا، چه کسی و غیره. می توانید به اطلاعاتی درباره شغل یا محل زندگی اکتفا کنید . از ابراز احساسات و اعتقادات خودداری کنید . ممکن است  مدتی  در  مرحله اول بمونید . نکته ای که باید مدنظر داشت این است  که باید احساس راحتی و آسایش داشته باشید

گام دوم: در این مرحله ممکن است شروع به افشای فکر، احساسات و نیازهای خود بکنید ، اما افشای فکر و احساسات و نیازهای خود را به گذشته و آینده محدود کنید. برای مثال می توانید از برنامه های شغلی خود در آینده یا احساسات گذشته خود به عنوان کودک صحبت کنید . همچنین می توانید از افکار و احساسات حقایق مرحله اول بیان کنید.

مرحله سوم: این مرحله، سخت ترین مرحله خود افشایی است . به این خاطر که از شما می خواهد که در به اشتراک گذاری افکار، احساسات و نیاز های واقعی زمان حال خود خطر کنید. در این مرحله، ممکن است  تصمیم بگیرید جذابیت های خود را با شخص دیگری به اشتراک بگذارید ؛ حالا از چیزی که به او می گویید چه احساسی دارید؟ آیا احساس راحتی و آرامش دارید و یا از دست او عصبی می شوید .

زمانی رو برای این مراحل اختصاص بدید. خودافشایی یک  فرایند می باشد . با صرف این زمان این مهارت های جدید رو یاد بگیرید و بدونید  که تمرین و ممارست خیلی ضروری است . از ساحل امن خود بیرون بیایید  و روابط جدید با خود افشایی و نتایج خوب و رضایت بخش تجربه کنید .

 

تمرین خود افشایی

 

تمرین خود افشایی:

از یک دفترچه برای ساخت فهرستی از ارزش هاتون استفاده کنید . به ویژه ارزش هایی را  در نظر بگیرید  که در ارتباط با روابط شما هستند . بعد برای هر ارزش ایده هایی برای خود افشایی بنویسید. ایده هایی که تصور می کنید  شما را  به ساخت یک  رابطه پایدار نزدیک تر می کند .

در مرحله بعدی، فردی را که قرار است  با او  خودافشایی را  تمرین کنید ، انتخاب کنید ، ممکن است  یک  دوست جدید باشد  یا کسی که زمان خیلی طولانی با او در ارتباط هستید . تعدادی از موضوعاتی را  که تصور می کنید  در مرحله اول می توانید . درباره آن  صحبت کنید لیست کنید  و در نهایت موضوعاتی را  بنویسید  که تصور می کنید در مرحله سوم از فرایند خودافشایی می توانید  درباره آن ها  بحث کنید .

شما در مرحله سازگار شدن با مهارت های ارتباطی جدید هستید. بنابراین، طبیعی است  که هنوز احساساتی از طرد شدن، ترس از مجازات و ترس از رها شدن را تجربه کنید . ممکن است  از این که مورد تمسخر قرار بگیرید  یا این که دیگران از شما سوء استفاده کنند بترسید .  این نگرانی ها طبیعی است و بسیاری از این نگرانی ها ممکن است باور های شما  از تجارب دوران کودکی و بزرگسالی را  قوی تر کنند ؛ اما اگر می خواهید  یک  ویژگی منفی از خودتان را  به اشتراک بگذارید  ممکن است  تصور کنید  آن  یک  ویژگی بد شما را  به تمام ویژگی های شما تعمیم می دهند . این امر احتمالی است  که وقتی خودافشایی می کنید ، تجربه ای مثبت نباشد .

 

نویسنده : مژده خواجه پور – الهه طحان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا